Különleges Babkávék

Némely terület egyedi klímája és a földrajzi elhelyezkedés kiemelkedő minőségű babkávé termelést teszi lehetővé.

A kávé szerelmesei bizonyára hallottak már a legismertebb különleges babkávékról:

 • a Jamaica Blue Mountain-ról,

 • a Hawaii Kona-ról,

 • vagy az indonéz kávé hírességről, a Kopi Luwakról.

Ezeket a kávékat a különleges termesztési és feldolgozási mód miatt a világ ledrággább kávéiként is jegyzik.

Bevallom én még nem kóstoltam az alábbi különleges babkávékból készült eszpresszót, egyrészt azért mert Magyarországon elég nehéz hozzájutni, másrészt elég borsos az áruk.

Jamaica Blue Mountain
Hawaii Kona
Kopi Luwak
Egyéb különleges babkávék


 

Jamaica Blue Mountain

A Karib térség egyik szigetén, Jamaicán magasodó hegyek lejtőin termelik ezt a különleges babkávét, mely édes, mogyorós ízvilágával belopta magát a kávé élvezők szívébe.

A Jamaica Blue Mountain babkávé kb. 20-szor drágább, mint az egyéb hétköznapi babkávék (ára kb. 50 $/0,454 g, angolszász területeken pound-ot használnak tömeg mérésére, 1 pound=0,454 kg).

Jamaicán a kávé nagy részét 1500 és 5000 láb magas hegyvidéki területeken termesztik.

Jamaica Blue Mountain hegység

A keleti részen emelkedő Blue Mountain hegység 7402 láb magasságával a sziget legmagasabb pontja és a legkiválóbb kávék termőhelye.

A klíma és a talaj minőségének különleges együttese eredményezi az itt termesztett kávé egyedülállóan kiegyensúlyozott savasságát, testességét, édességét aroma- és ízvilágát

Annak érdekében, hogy a magas árért kiváló minőséget biztosítsanak szigorú szabályok szerint válogatják és osztályozzák a Jamaica Blue Mountain hegyvidék ültetvényein termesztett kávékat.

A név egyébként bejegyzett márkanév és a csak a Jamaicai Kávéipari Igazgatótanács (Jamica Coffee Industry Board) által jóváhagyott és igazolt kávé viselheti a Jamaica Blue Mountain nevet.

A Grade 1 osztályozást a legjobb minőségű babkávé kapja, melynek követelménye az egyenletes szemcseméret és hibátlan szemek.

Az Grade 1, azaz 1. osztályú Jamaicai Blue Mountain kávékat csak zölden exportálják.

Jamaica Blue Mountain kávé

 

 

A legnevesebb Jamaica Blue Mountain-t termelő ültetvények:

 • Wallenford Estate,
 • Mavis Bank,
 • Old Tavern Estate
 • Silver Hill

Kávészakértők szerint a Jamica Blue Mountain minősége az 1960-as, 1970-es években messze jobb volt, mint napjainkban és ma már inkább a hírneve teszi eladhatóvaá a kávémárkát.

Ki ki döntse el, hogy megéri-e többszörös árat kifizetni-e kávéhírességért.

A legjobb, ha olyan kávészakboltban veszünk belőle, ahol előtte megkóstolhatjuk, mondjuk egy eszpresszó formájában.

Persze egy csésze Jamaica Blue Mountain kávéból készített eszpresszó is drágább (kb. 800-900 Ft), mint egy normál kávéból készült fekete.

A keresettsége miatt sokan hamisítják is a Jamaica Blue Mountain kávét különbőző félrevzető neveket használva (Jamaica Blue Mountain kávékeverék stb), ezért mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy tényleg azt akarnak nekünk eladni, mielőtt kifizetnénk a sok pénzt.

Egyébként a JMB kávékeverék név használatához mindössze 5 %-ot kell a keveréknek a híres kávéból tartalmaznia.

Az oldak tetjére.


Hawaii Kona

Ár-érték arányt tekintve a Kona kávé biztosan jobb választás, mint a Jamaica Blue Mountain, mivel kg-kénti alacsonyabb ára (kb. 34 $/0,454 kg) ellenére a Kona ugyanolyan finom, kiegyensúlyozott kávé minta JMB.

Hawaii szigetének nyugati részén elnyuló Kona nevű partszakasz jól körülhatárolt, viszonylag fiatal vulkanikus részén, termelt kávé viselheti csak a Kona nevet.

A trópusi klíma és a hűs szellő a további hozzávalók a szép, egyenletes Kona kávészemek termesztéséhez.

Kona babkávé cserjeLágy, harmónikus ízű kávé, karamell
és fahéjra emlékeztető jegyekkel.

Népszerűsége és magas ára miatt kis mennyiségben (5 %) kevésbé jó minőségű kávéhoz keverve különböző Kona keverékeket (Kona blend) árúsítanak a minőséggel nem arányoas áron.

Ha igaz Konát akarunk venni győzződjünk meg a "100 % Kona" vagy "Kona Coffee Council 100 %" pecsét meglétéről.
Az oldak tetejére.Kopi Luwak

A világ legdrágább kávéjaként tartják számon, nem egészen fél kilóért (1 pound = 0,454 kg) 160 USA dollárt is elkérhetnek.

Az Idonéz szigeteken (Szumátra, Jáva és Sulawesi) élő cibetmacskafélékhez tartozó ragadozónak a közönséges pálmasodrónak kedvenc csemegéje az babkávé.

Csak a legérettebb babokat csemegézik a cserjékről, melyek szinte változatlan formában távoznak az állat testéből, annak ürülékében.

Némely helyi lakosnak eszébe jutott összegyűjteni ezeket a kávészemeket.

A kávé híre természetesen eljutott az USA-ba, ahol egy kávéforgalmazó, Mark Mountanous vette a bátorságot és megkóstolta a a Kopi Luwak-ot.

A világ legkomplexebb kávéjaként jellemezte a kávét, melyet a cibetmacska emészőrendszerében végbemenő természetes emésztési folyamatanak tulajdonít.

A kávéritkaságból csak nagyon kevés "terem" mindössze kb. 250 kg évente, melynek nagyrészét Japán vásárolja fel (egyébként a JMB 85%-át is Japán veszi meg).
Ki gondolná hogy a tea hagyományairól ismert szigetországban ennyi kávéínyenc él).

Az oldak tetejére.


További Különleges és Drága Babkávék

A Forbes magazin az egyik 2006-os online számában összegyűjtötte világ legdrágább kávéit.

 • Geisha Kávé a Hacienda la Esmeralda ültetvényről, Panamából (ár: kb. 104 $/454 g).

A guava fa árnyékában élő kávécserje terméséből készített kávé a Speciality Coffee Association of America (SCAA) egyik versenyén 100 pontból 94.6-ot kapott.

 • St Helena Kávé (ár: kb. 80 $/454 g) Szt Ilona szigetéről.

Egy Jemenből hozott kávécserjéből honosították a kávét a szigeten a 18. században.

Napoleón száműzetése idején nagyon dícsérte a szigeten termő kávébabból készült kávét, mely az 1990-es években lett ismét népszerű és keresett kávé.

 • Fazenda Santa Ines kávé Brazíliából (ár: kb. 50 $/454 g), a Cup of Excellence megmérettetésen az eddigi lemagasabb pontszámot, 95.85-öt ért el a 100-ból.


 • Starbucks Rwanda Blue Bourbon (ár 24 $/0,454 kg).
  A híres amerikai kávéházlánc fedezte fel ezt a kávét Ruanda nyugati részén, melyet a Black Apron Exclusives márkanevű kávéihoz vásárolt fel. Fűszeres, csokoládés, enyhén gyógynövéynes ízű kávé.

Az oldak tetejére.


Kapcsolódó Oldalak

Babkávé fajták - Arabica, robuszta

Babkávé variánsok - a legnépszerűbb babkávék a világ minden pontjáról

A babkávé pörkölési szintjei

Eszpresszó crema

Kávékészítés French press-szel

Kávéitalok

 

Vissza a Kávézóna főoldalára.