Némely terület egyedi klímája és a földrajzi elhelyezkedés kiemelkedő minőségű babkávé termelést teszi lehetővé.
A kávé szerelmesei bizonyára hallottak már a legismertebb különleges babkávékról:
a Jamaica Blue Mountain-ról,
a Hawaii Kona-ról,
vagy az indonéz kávé hírességről, a Kopi Luwakról.
Ezeket a kávékat a különleges termesztési és feldolgozási mód miatt a világ ledrággább kávéiként is jegyzik.
Bevallom én még nem kóstoltam az alábbi különleges babkávékból készült eszpresszót, egyrészt azért mert Magyarországon elég nehéz hozzájutni, másrészt elég borsos az áruk.
A Karib térség egyik szigetén, Jamaicán magasodó hegyek lejtőin termelik ezt a különleges babkávét, mely édes, mogyorós ízvilágával belopta magát a kávé élvezők szívébe.
A Jamaica Blue Mountain babkávé kb. 20-szor drágább, mint az egyéb hétköznapi babkávék (ára kb. 50 $/0,454 g, angolszász területeken pound-ot használnak tömeg mérésére, 1 pound=0,454 kg).
Jamaicán a kávé nagy részét 1500 és 5000 láb magas hegyvidéki területeken termesztik.
A keleti részen emelkedő Blue Mountain hegység 7402 láb magasságával a sziget legmagasabb pontja és a legkiválóbb kávék termőhelye.
A klíma és a talaj minőségének különleges együttese eredményezi az itt termesztett kávé egyedülállóan kiegyensúlyozottsavasságát, testességét, édességétaroma- és ízvilágát
Annak érdekében, hogy a magas árért kiváló minőséget biztosítsanak szigorú szabályok szerint válogatják és osztályozzák a Jamaica Blue Mountain hegyvidék ültetvényein termesztett kávékat.
A név egyébként bejegyzett márkanév és a csak a Jamaicai Kávéipari Igazgatótanács (Jamica Coffee Industry Board) által jóváhagyott és igazolt kávé viselheti a Jamaica Blue Mountain nevet.
A Grade 1 osztályozást a legjobb minőségű babkávé kapja, melynek követelménye az egyenletes szemcseméret és hibátlan szemek.
Az Grade 1, azaz 1. osztályú Jamaicai Blue Mountain kávékat csak zölden exportálják.
A legnevesebb Jamaica Blue Mountain-t termelő ültetvények:
Wallenford Estate,
Mavis Bank,
Old Tavern Estate
Silver Hill
Kávészakértők szerint a Jamica Blue Mountain minősége az 1960-as, 1970-es években messze jobb volt, mint napjainkban és ma már inkább a hírneve teszi eladhatóvaá a kávémárkát.
Ki ki döntse el, hogy megéri-e többszörös árat kifizetni-e kávéhírességért.
A legjobb, ha olyan kávészakboltban veszünk belőle, ahol előtte megkóstolhatjuk, mondjuk egy eszpresszó formájában.
Persze egy csésze Jamaica Blue Mountain kávéból készített eszpresszó is drágább (kb. 800-900 Ft), mint egy normál kávéból készült fekete.
A keresettsége miatt sokan hamisítják is a Jamaica Blue Mountain kávét különbőző félrevzető neveket használva (Jamaica Blue Mountain kávékeverék stb), ezért mindig bizonyosodjunkmeg róla, hogy tényleg azt akarnak nekünk eladni, mielőtt kifizetnénk a sok pénzt.
Egyébként a JMB kávékeverék név használatához mindössze 5 %-ot kell a keveréknek a híres kávéból tartalmaznia.
Ár-érték arányt tekintve a Kona kávé biztosan jobb választás, mint a Jamaica Blue Mountain, mivel kg-kénti alacsonyabb ára (kb. 34 $/0,454 kg) ellenére a Kona ugyanolyan finom, kiegyensúlyozott kávé minta JMB.
Hawaii szigetének nyugati részén elnyuló Kona nevű partszakasz jól körülhatárolt, viszonylag fiatal vulkanikus részén, termelt kávé viselheti csak a Kona nevet.
A trópusi klíma és a hűs szellő a további hozzávalók a szép, egyenletes Kona kávészemek termesztéséhez.
Lágy, harmónikus ízű kávé, karamell és fahéjra emlékeztető jegyekkel.
Népszerűsége és magas ára miatt kis mennyiségben (5 %) kevésbé jó minőségű kávéhoz keverve különböző Kona keverékeket (Kona blend) árúsítanak a minőséggel nem arányoas áron.
Ha igaz Konát akarunk venni győzződjünk meg a "100 % Kona" vagy "Kona Coffee Council 100 %" pecsét meglétéről. Az oldak tetejére.
Kopi Luwak
A világ legdrágább kávéjaként tartják számon, nem egészen fél kilóért (1 pound = 0,454 kg) 160 USA dollárt is elkérhetnek.
Az Idonéz szigeteken (Szumátra, Jáva és Sulawesi) élő cibetmacskafélékhez tartozó ragadozónak a közönséges pálmasodrónak kedvenc csemegéje az babkávé.
Csak a legérettebb babokat csemegézik a cserjékről, melyek szinte változatlan formában távoznak az állat testéből, annak ürülékében.
Némely helyi lakosnak eszébe jutott összegyűjteni ezeket a kávészemeket.
A kávé híre természetesen eljutott az USA-ba, ahol egy kávéforgalmazó, Mark Mountanous vette a bátorságot és megkóstolta a a Kopi Luwak-ot.
A világ legkomplexebb kávéjaként jellemezte a kávét, melyet a cibetmacska emészőrendszerében végbemenő természetes emésztési folyamatanak tulajdonít.
A kávéritkaságból csak nagyon kevés "terem" mindössze kb. 250 kg évente, melynek nagyrészét Japán vásárolja fel (egyébként a JMB 85%-át is Japán veszi meg).
Ki gondolná hogy a tea hagyományairól ismert szigetországban ennyi kávéínyenc él).
A Forbes magazin az egyik 2006-os online számában összegyűjtötte világ legdrágább kávéit.
Geisha Kávé a Hacienda la Esmeralda ültetvényről, Panamából (ár: kb. 104 $/454 g).
A guava fa árnyékában élő kávécserje terméséből készített kávé a Speciality Coffee Association of America (SCAA) egyik versenyén 100 pontból 94.6-ot kapott.
St Helena Kávé (ár: kb. 80 $/454 g) Szt Ilona szigetéről.
Egy Jemenből hozott kávécserjéből honosították a kávét a szigeten a 18. században.
Napoleón száműzetése idején nagyon dícsérte a szigeten termő kávébabból készült kávét, mely az 1990-es években lett ismét népszerű és keresett kávé.
Fazenda Santa Ines kávé Brazíliából (ár: kb. 50 $/454 g), a Cup of Excellence megmérettetésen az eddigi lemagasabb pontszámot, 95.85-öt ért el a 100-ból.
Starbucks Rwanda Blue Bourbon (ár 24 $/0,454 kg).
A híres amerikai kávéházlánc fedezte fel ezt a kávét Ruanda nyugati részén, melyet a Black Apron Exclusives márkanevű kávéihoz vásárolt fel. Fűszeres, csokoládés, enyhén gyógynövéynes ízű kávé.