Kávéfőzők Típusai- A Kávéfőzés Módjai

Eligazítás a kávéfőzők szerteágazó világában, hogy segítsümk kiválasztani a megfelelőt egy otthoni mini-kávéház összeállításához.

Egy csésze fekete kávé elkészítése többféle módon lehetséges, de mindegyik kávéfőzési mód alapja a forró víz és a megfelelő finomságúra őrölt babkávé találkozása.

A kávéfőzés szakértői (Speciality Coffee Association of America) szerint a kávé és a forró víz érintkezési időtartamának 90%-ban a víznek 90-96 °C -osnak kell lenni.

A találkozás időtartamát tekintve a leggyorsabb eljárás az eszpresszó technológia.

Mi is a krémes eszpresszó rajongói vagyunk, ezért az eszpresszó gépekről részletesebben szólunk.

Másik kevdenc kávékészítési módszerünk a french press ezért a sorban a ezekről a kávéfőzőkről lesz szó.


 

Eszpresszógépek

Az eszpresszógépek nagy nyomással (9-15 bar) préselik át a forró vizet (90-96 °C )a finomra őrölt kávén, kinyerve kávéban rejlő legértékesebb íz- és aroma-anyagokat.

A jól elkészített eszpresszó, krémes, sűrű, cukor nélkül is kellőképpen édes és a védjegyeként is ismert vörösesbarna crema terül el a tetején.

Eszpresszógép-saeco Grand crema

 

Magyarországon is sokféle eszpresszógép kapható ma már az egyszerű, olcsóbb elektromos kávéfőzőktől a szuperautomata, kávédarálót is tartalmazó eszpresszógépekig.

Érdemes a csak kávéfőző készítésével foglalkozó, elismert márkájú termékek palettájából válogatni.

A jó eszpresszó egyik titka a kávéőrlemény finomságában rejik, melyhez minőségi kávéőrlő szükséges.


 

Kávépárnás (POD-os) Kávéfőzők

 

A mai rohanó élet-tempóhoz fejlesztették ki a kávépárnás (angolul Pod-os, a pod tokot jelent)) kávéfőzőket.

Hasonlóan a filteres teához az őrölt és tömörített kávét megfelelő szűrőpapírba csomagolják melyet csak be kell helyezni a gépbe.

Philips Senseo Pod-os kávéfőző

 

A bekapcsoló gomb megnyomására forró vizet enged át a kávépárnán pillanatok alatt elkészítve kedvenc italunkat.

Mivel a jó eszpresszó készítése egy sok változós egyenlet (kávé őrlési finomsága, tömörítés stb.) eszpresszó gép beállítása, ahol ha az egyik változóban hiba van akkor az eredmény biztosan nem krémes eszpresszó lesz.

A kávépárnás rendszerek kiküszöbölik a ezeket a hibákat, persze a az igazi eszpresszó hódolok tudják, hogy az kávé élvezete nem csak a kész kávéitalról szól.

Magyar üzletekben leggyakrabban a Philips Senseo kávépárnás rendszerével találkozhatunk, melynek nagy hátrány hogy csak egyfajta kávépárnát lehet használni.


 

French Press (Cafetiere)

 

Nagyon sok kávéínyenc french press-szel (magyarul dugattyús kávéfőző) készíti a feketéjét. Az eszpresszógépünk mellé mi is vettünk egy french press-t és nem csalódtunk benne.

Akik az eszpresszó mellett szívesen megisznak egy-egy bögre hígabb, de aromás kávét azoknak mindenképp ajánlott egy dugattyús kávéfőző beszerzése.

WMF kult French press

 

Sokkal jobb kávé készíthető vele, mint bármelyik filteres kávéfőzővel és még áramot sem fogyaszt.

Használata egyszerű, mérete kicsi így könnyen szállítható, akár nyaralásra is magunkkal vihetjük.

Persze a french press-szel való kávékészítésnek is megvan a megfelelő módja. Az eszpresszónál durvábbra őrölt kávé szükséges hozzá.

Kávéfőzés French Press-szel.


 

Kotyogós Kávéfőző

Sokan a mokka vagy elterjedtebb nevén a kotyogós kávéfőzőkkel készített kávéra esküsznek. Régebben az itthoni háztatrásokban is ez volt a legeleterjedtebb kávéfőző.

Mások azt mondják, hogy kotyogóssal csak elégetni lehet a kávét de kellő odafigyeléssel erőteljes ízű, krémes kávé készíthető.

A kotyogóssal főzőtt kávé a french press-szel készítetthez hasonlóan egy kicsit iszapos lesz a bekerült zacc maitt.

Mielőtt ilyen kávéfőzőt vásárolna gondolja át hány személyre fog vele kávét készíteni. (kapható 2, 4 és 6 személyes kotyogós is).

Ajánlott kotyogósból is jobb minőségűt venni, pl. az olasz gyármányú Bialetti Moka Express-szel sokan elégedettek (ára kb. 15 000 Ft)

Bialetti Moka Express Kotyogós kávéfőző

 

További tippek kávéfőző vásárlásához.


 

Kapcsolódó Oldalak

 

Kávé ABC

A babkávé fajtái

Babkávé varánsok

Különleges babkávék

A babkávé pörkölési típusai

Kávéitalok

 

 

Vissza a Kávézóna főoldalára.