Kávéfőzés French Press-szel
Ha szereti a német típusú, az eszpresszónál hígabb, de aromagazdag kávét, akkor biztosan nem fog csalódni a french press-szel, magyarul dugattyús kávéfőzővel (használatos még a cafeteria kifejezés is) készített feketében.

A French Press előnyei
- elérhető áron kapható (kb. 10-12 ezer Ft-ért már jó minőségű french presst vehetünk),
- használata egyszerű,
- könnyen tisztítható,
- működtetése olcsó, mivel elektromos áramot nem igényel, és nem utolsó sorban
- nagyon finom, zamatos kávé készíthető vele.
|
|
Nyaralásra, kempingezésre is magunkkal vihetjük. Ha olyan helyre utazunk, ahol tudjuk, hogy nehéz jó kávét kapni akkor mindenképp csomagoljuk be a french press-szünket.
Mi mindig magunkkal visszük, ha vidéken élő szüleinket látogatjuk meg.
Kávéfőzés French Press-ben
Néhány egyszerű dologra kell odafigyelni french press-szel való kávékészítés során, melyek egy idő után már automatikussá válnak.
-
Mindig tiszta legyen az edény és a szűrő rész is. A kávéból kinyert olajos anyagok hajlamosak letapadni, melyeket csak tisztességes mosogatással tudunk eltávolítani. A lerakodott olajos anyagok egy idő után oxidálódnak és kellmetlen, avas mellékízt adnak a kávénak. Tehát nem elég az egyszerű vizes öblítés, vegyük elő a mosogatószivacsot és egy kis mosógatószer hozzáadásával minden használat után mossuk el és töröljük szárazra a French press-szünket.
-
Öntsünk kevés forró vizet az edénybe előmelegítés céljából.
-
Forrósítsunk fel annyi vizet amennyi a kívánt kávémennyiséghez szükséges (kb.
1.2-1,5 víz dl/adag, attól fűggően ki milyen hígan szereti).
-
Ugyanúggy mint az eszpresszó készítésekor most is szűrt, tisztított vizet használjunk. A víz ne forrjon még épp előtte vegyük le a tűzről (kb. 90-95 °C-os víz nyeri ki a számunkra kedves ízanyagokat a kávéból.
- Amíg a vizet melegítjük, öntsük ki az edénybe előzőleg előmelegítés céljából tett vizet.
- Tegyünk az edénybe őrölt kávét: kb. 1 púpozott evőkanálnyi kávé/ 1.2-1,5 víz dl.

- Öntsük a forró vizet a kávéra, ügyeljünk arra, hogy az összes kávét ellepje a víz.

- Helyezzük a szűrőt az edény tetjére, de még ne nyomjuk le a dugattyút.
- Kb. 1 perc múlva vedjük le a szűrőt és egy kanállal keverjük meg a fekete levesünket, majd helyezzük vissza a szűrőt.
-
Adjunk még további 1-1.5 percet a víznek hogy kivonja az értékes anyagokat az kávéőrleményből.
Egyik kezünkkel a fedelet a másikkal lassan nyomjuk lefelé a dugattyút és a szűrőt, mely az edény aljára nyomja a kávézaccot.
A zacc egy kis ellenállást képez a dugattyúval szemben, igyekezzünk óvatosan, egyenletes erővel nyomni lefelé a dugattyút.

- Töltse ki a kávét és frissen, forrón fogyassza.
- Ha viszonylag friss pörkölésű és jó minőségű kávét használunk akkor a kávé tetején vörösesbarna hab lesz, hasonlóan az eszpresszó cremájához, bár azért nagy különbség van a két crema között).

A kávéőrlemény finomsága
Mint minden kávéfőzési módnál a a French press esetében is a legjobb frissen, otthon őrölt kávét használni.
Az filteres kávéfőzőkhöz használt kávé szemcseméreténél kicsit durvábbra de a kotyogósba szükséges durva őrleménynél fimomabbra őröljük a kávét.
Még egy szempont a az őrlemény szemcseméreténél, hogy lehetőleg olyan durva legyen a szemcseméret hogy ne férjen át a press szűrőhálóján.
Egy kis zaccra, "iszaposságra" azonban mindig készüljünk fel, ha French press-ben készített kávét fogyasztunk.
Fontos, hogy egyenletes legyen a kávéőrlemény szemcsemérete, de ha minőségi őrlőnk van, akkor ez nem jelent gondot.
Nekünk egyelőre Krups darálónk (kb. 8000 Ft) van és legfinomabb őrlésre állítjuk, ha French press-be őrlünk kávét.
(Sajnos ez a daráló nem alkalmas eszpresszógépbe való, finom, egyenletes őrlemény előállítására, még a legfinomabb fokozaton sem.)
Tipp: Itt egy jó kis videofilm French Press-ben való kávékészítésről, igaz nem a French press-szé a főszerep, a Senseo-val versenyez, de azért érdemes megnézni.
Hol lehet French Press-t venni?
A konyhafelszerelési boltok polcain keresgessünk French press-t.
Ha lehet mindeképp üvegből és acélból készült dugattyús kávéfőzőt vegyünk. Bár drágábbak de tartósabbak, mint a műanyagból készült változatok
Nekünk WMF Kult típusú van (14 000 Ft volt). A vastag falú üvegedény rozsdamentes acél tartórészben helyezkedik el. A dugattyú, a szűrő és a fedél is rozsdamentes acélból készültek.
Egy másik nagyon megbízható márka márka a Bodum (kb. 10 000-15 000 Ft között mozog az ára).
A Gloria Jeans Kávézó és Kávébolt (Mammut II.) árul Bodum French press-t és ha már ott van kíváló, kávét is vehet hozzá.
Mi a Hawaiian Gold babkávéjukat próbáltuk (200 g 1900 Ft), mely eszpresszóba és dugattyús kávéfőzőbe is való. Ezzel a kávévval készítettük eddig a legaromásabb kávét French press-ben. Ízvilága az egyik híres babkávééra, a Hawaii Kona-ra hasonlít.
Kapcsolódó oldalak
Eszpresszó készítése
Kávéitalok
Kávédarálók
Kávéfőző típusok, a kávéfőzés módjai
Babkávé fajták
Babkávé variánsok - a legnépszerűbb babkávék a világ minden pontjáról
Különleges babkávék
A babkávé pörkölési szintjei
Vissza a Kávézóna főoldalára.