A Babkávé Pörkölési Típusai

 

A kávécserje termését a zöld kávébabot, különböző mértékben pörkölik. A kávészaküzletekben kapható babkávék színe a világos, meleg barnától az olajosan csillogó sötétbarnáig terjed, pörköltségi szinttől függően.

Néhány babkávé üzlet nyers zöld kávét is árul a kísérletező típusú kávéínyenceknek, akik szeretnék otthon pörkölni kávéjukat.

zöld babkávé
Bécsi pörkölésű babkávé
Világosra pörkölt babkávé
Világosra pörkölt babkávé, olasz, sötét pörkölésA hazai babkávé szaküzletek által kínált babkávék pörkölési szintjei:

Különböző szintű világos pörkölésű babkávét előszerettetel használnak az USA-ban. Ide tartoznak a

  • világos fahéj (light cinnamon),

  • fahéj (cinnamon),

  • New England,

  • és Amerikai pörkölési típusok.


Bécsi (középbarna) pörkölés
: szép egyenletes, melegbarnára pörkölt kávészemek enyhe olajos kiválással a szemek felszínén. A bécsi pörkölési szintet Full city pörkölésként is ismerik, föleg az USA-ban.

Sokak szerint ennél a szintnél kezdi a pörkölés megváltoztatni kávébab eredeti ízét a szénhidrátok karamelizálása révén.

Tejes kávé, melange készítéséhez a legalkalmasabb, az eszpresszó nem lesz igazán testes bécsi kávéból, ahhoz mindig francia de inkább olasz pörkölésű kávét használjunk.

Francia ( sötétbarna) pörkölés: közepesen sötétbarnára pörkölt szemek, olajos felülettel. Enyhe savas felhang és a pörkölés kellmes aromája érezhető a francia pörkölésű kávéból készült eszpresszóban.

Olasz (mély sötétbarna) pörkölés: Mély sötétbarna, olajosan csillogó kávészemek. Az igazi eszpresszó ínyencek (többek között a férjem is) az olasz pörkölésű kávéra esküsznek, melyből édes, enyhén füstös aromájú, keserű csokoládés felhangokkal rendelkező, testes kávé készíthető.

A kávébab túlpörkölését a Spanyol pörkölési szintnek nevezik. Az ilyen kávébab égett, keserű ízű, a belőle készült eszpresszónak híg, keserű.

A Sweetmarias nevű angol nyelvű kávés oldal képekkel mutatja be a különböző pörkölési szinteket.


 

Kapcsolódó Oldalak

Babkávé fajták - Arabica, robuszta

Babkávé variánsok - a legnépszerűbb babkávék a világ minden pontjáról

Különleges babkávék - Jamaica, Blue Mountain, Hawaii Kona és Kopi Luwak

Kávé ABC - mindent a kávéról és készítéséről

Kávéitalok

Kávékészítés French press-szel

 

Vissza a Kávézóna főoldalára.