Eszpresszó - a Kávé Esszenciája

 

A tökéletes eszpresszóról és annak elkészítéséről számtalan vélemény alakult ki, különösen a profi baristák és gourmet kávéélvezők körében.

Sokan művészi szintre emelték az eszpresszókészítés műveletét, oadfigyelve, elemezve minden nuanszot, a kávé tárolásától kezdve a főzés megfelelő hőmérsékletéig.

Eszpresszó cremával

Ha valaki már megízlelte az eszpresszó csodálatos aromáját egy kávézóban az biztosan szeretné az ízhatást otthoni körülmények között is előállítani.

Sok variáció és trükk létezik a tökéletes eszpresszó-élmény megvalósításához és némi befektetessél (pénz, idő, gyakorlás) otthon is készíthtünk nagyon jó eszpresszót.

Minden embernek mást jelent a tökéletes, más az ízlésvílágunk és ez így van az eszpresszó esetében is.

Az eszpresszó készítésének módja azonban meglehetősen jól meghatározott folyamat, melyet számos külföldi és magyar kávés oldalon bemutatnak.

Ennek a csodálatos italnak mi is több oldalat szentelünk, ismertetve az alapokat, saját tapasztalainkat.
Mi is az Eszpresszó?

Kb. 25-35 ml zamatos, krémes, cukor nélkül is édes kávé, vörösesbarna színű, bársonyos habbal a tetején, melyet cremának hívunk.

Egy igazi eszpresszó a kávé íz- és illatanyagait koncentráltan tartalmazza, melyek kinyeréséhez a forráspont alatti hőmérsékletű (90-96 °C ) vizet a gép nagy nyomással (9 bar) préseli át a tömörített, finomra őrölt kávén.


A jól elkészített eszpresszó kb. 20-22 mp (egyesek hosszabb időtartamot, 25-30 mp adnak meg, de mint mondtuk sokféle elmélet és gyakorlat létezik az eszpresszóról) alatt folyik le a gépből.

Innen az elnevezés is mely az olasz "espresso" (jelentése: gyors, sűrgös) szóból ered.

Eszpresszókészítés otthon, Saeco Grand Crema eszpresszógéppelHa túl rövid idő alatt folyik le az eszpresszó akkor a forró víz szinte csak átszáguld a kávészemek között és nem lesz elég ideje kinyerni a az az íz- és aromaanyagokat, a kávénk híg, zaccos és ízetlen lesz.

Ha a szükségesnél hosszabb ideig érintkezik a víz a kávéval olyan kémiai anyagokat is kivon belőle amit már nem kellene; a kávé kesernyés-savanykás lesz.

A jó eszpresszó crema nélkül elképzelhetetlen, tulajdonképpen a fekete ital ismertetőjegye.

Az eszpresszó sok kávéitalnak az alapja.


 

Jó Eszpresszót Otthon - Mi Szükséges Hozzá?


Egy magára valamit is adó kávéház baristát, azaz képzett, profi eszpresszókészítőt alkalmaz.

Sokan otthon is szeretnék reprodukálni egy kávézóban elfogyasztott fenséges eszpresszó ízét, illatát és nem utolsósorban látványát.

Barista a kávékészítés mestere

 

Ahhoz hogy megfelelő eszpresszót készítsünk otthoni körülmények között kicsit a zsebünkne kell nyúlni és sokat kell gyakorolni, kísérletezni.

Kávédaráló - Az eszpresszó minősége jelentősen függ a az kávéőrlemény szemcseméretétől és ezt csak minőségi kávédarálóval érhetjük el.


Mazzer Mini Kávédaráló

Otthoni célra egy jó kávédaráló kb. 30-000-50.000 Ft-tól kezdődik, igaz daráló csodákért mint a pl. a Mazzer Mini 200 000 Ft-ot is elkérnek.

Persze ennél olcsóbban is megúszhatjuk, de ha igazi eszpresszó rajongók vagyunk és hosszú távon szeretnénk otthon eszpresszót készíteni akkor érdemes beruházni egy minőségi kávédarálóba.

 

Eszpresszógép - egy jó minőségű eszpresszógépet szintén be kell szereznünk. Az árak itt is tág határok között változnak, alapgépet vásárolhatunk kb. 40 000 -50 000 Ft-tól Saeco, a határ pedig a csillagos ég (200-300 ezer Ft).

Kávé - biztos sokan furcsálják, hogy nem az első helyen említjűk a jó minőségű kávét, de úgy gondoljuk, hogy az előző két dolog, a daráló és az eszpresszógép beszerzése alaposabb megfontolást kíván.


Ha már beszereztük a darálót akkor mindenképp babkávét, abból is frissen pörköltet vásároljunk.

Sajnos frissen pörkölt babkávéhoz hozzájutni Magyarországon (főleg vidéken) nem könnyű dolog.

Olasz pörkölésű babkávé

 

Mi Budapestiek vagyunk és örömmel jelentjük, hogy egyre több helyen kínálnak minőségi babkávét. Persze az árát meg kell fizetni.

Eszpresszó készítéséhez lehetőleg sötét, ún. olasz pörkölésű babkávét vegyünk mivel ebből készíthető igazi krémes testes eszpresszó, melynek ízét sokáig érezzük a szánkban.

Megfelelő Minőségű Víz - Magyarországon ajánlatos a vizet szűrni kávékészítés előtt, erre kíválóan alkalamasak az asztali vízszűrők. Mi Britta kancsót használunk.<

/p>

Vízszűrő kancsó


A vízszűrők eltávolítják az esetleges lebegő szennyeződésket, klórt, növényvédőszer, egyéb szerves anyag és nehézfém tartalmat. A víz ún. változó keménységét is jelentősen csökkenti, így ritkábban kell vízkőmentesíteni kávéfőzőnket.


Odafigyelés és Sok-Sok Gyakorlás
- az első otthon készített eszpresszó nem lesz tökéletes, sőt nagy valószínűséggel a második és harmadik sem. Ki kell ismernünk eszpresszógépünk működését, milyen beállításokkal tudjuk lefőzni a számunkra megfelelő eszpresszót.


Fontos: Az elkészített eszpresszó állás közben fokozatosan veszít aromájából a tökéletes élmény érdekében, ezért frissen, rögtön az elkészítés után fogyasszuk, lehetőleg porcelán csészéből (melyet az eszpresszó készítése előtt előmelegítettünk).


 

Kapcsolodó Oldalak

Kávéfőzés módjai, kávéfőző típusok

Kávédarálók

Kávékészítés French Press-ben

Kávéfőző-vásárlás

Babkávé fajták

Babkávé variánsok - a legnépszerűbb babkávék a világ minden pontjáról

Különleges babkávék

A babkávé pörkölési szintjei

 

Vissza a Kávézóna főoldalára.