Babkávé Variánsok

Kávék a világ minden részéről

A Föld két különböző részén termesztett babkávénak és az abból készült kávénak eltérő az ízvilága, testessége és savassága.

Ezek a tulajdonságok függnek az éghajlattól, a talajtól, a feldolgozás módszerétől és a babkávé fajtájától.

Kávéültetvény

Egy-egy földrajzi területen, országon belül ültetvényről ültetvényre (sőt egy ülttevényen belül is) változik a kávé minősége, attól függően hogy például száraz vagy nedves eljárással dolgozzák-e fel a kávészemeket.

A kávét földrajzi származáson kívül a babkávé méretei (hossz, szélesség, vastagság) alapján különböző osztályokba sorolják(AA, A stb.). A kávébab ngysága mellett a pörkölés szempontjából fontos a szemek méretének egyenletessége is.

Pörkölt babkávé


A kávé világa nagyon hasonlít a borok világára. Csakúgy mint a bornál a szőlő, az időjárási viszonyok és a borász szakértelme, a kávé minőségét is kávé fajtája, a mikroklíma, a talaj, a feldolgozás, és a pörkölés módzsere.


 

A Legismertebb Arabica Kávévariánsok

Három fő kávétermelő területet különböztetnek meg a világon ízvilág szempontjából:

  • az Amerikai kontinens,

  • Afrika, és

  • az indonéz szigetvilág

Dél-Amerikai és Közép-Amerikai Kávék

Dél- és Közép-Amerika országai nagy kávétermelő múltra tekintenek visszak. Világviszonylatban kávé több mint felét Brazíliában és Kolumbában termelik.

  • Kolumbiai: Kolumbia a világ egyik legnagyobb kávétermelő országa. A frissen pörkölt kolumbiai babkávéból készült eszpresszó testes, élénk aromájú és élénk savasság jellemzi.

  • Costa Rica kiegyensúlyozott savasság, enyhe füstös íz. Könnyű, kevéssé testes kávé. Közepesre pörkölve kiváló tejeskávénak.

  • Guatemala közepesen testes, élénken savas kávé, fűszeres, csokoládés jegyekkel

  • Mexikó Maragogype a világ legnagyobb szemű kávéja könnyű, lágy ízű kávé csokoládés és mogyorós útóízzel.

Babkávé csokoládé

  • Jamaicán termelik a különleges és drága Jamaican Blue Mountain kávét

  • Hawai - Kona - Hawaii vulkanikus talaján terem ez a másik kávékülönlegesség, melyet édes, karamelles, enyhén fűszeres íz jellemez.

 

Afrikai Kávék

Afrika a kávécserje hazája, egyes területei a világ kávétermelésének élvonalába tartoznak.

  • Kenya: közepesen testes, édes, gyümölcs aromákat felidéző kávé terem itt. Az igazi kávészakértők borra emlékeztteő útóízről számolnak be némely kenyai kávé kóstolásakor.

  • Etiópia 3 kávévariánsáról híres

    • Etióp Sidamo: Ez variáns Etiópia Sidamo területéről származik, fűszeres, csokoládés ízvilág, virág aroma

    • Etióp Yirgacheffe: Szintén a Etiópia Sidamo részéről, azon belül Yirga Chefe város környék

    • Etióp Harar

Az etióp kávékra jellemző a virágos, gyümölcsös aroma.

  • Tanzánia Peaberry: a peaberry elnevezés abból adódik, hogy a megszokott kettő helyett egy bab van a kávécserje termésében. A Kilimandzsáró hegyen terem ez az erőteljes ízű, zamatos kávé.


  • Jemen a Mocha-ként ismert kávévariánst Yemen hegyvidékein (Mocha egy kikötőváros a Vörös tenger partján) termelik. Karakterében hasonlít az etióp kávékhoz.

A yemeni kávé a világ legkeresettebb kávéi közé tartozik összetett fűszeresssége, csokoládés, földes, enyhén gyümölcsös ízvilága miatt.



 

Indonéz Szigetvilág

Kiváló minőségű kávé terem a szubtrópusi éghajlatú szigeteken, különösen Szumátra, Jáva, és Sulawesi szigetén.

Az Indiában termelt kávék íze hasonlít az indonéz kávékra.

Az indonéz szigetvilágból származó kávék áltlában testesek, enyhén savasak és gazdag, földes ízvilággal rendelkeznek.

Indonéz kávékülönlegesség a világ legdrágább kávéjaként ismert Kopi Luwak.


 

Kapcsolódó Oldalak

Különleges babkávék

Babkávé fajták - Arabica, robuszta

A babkávé pörkölési szintjei

Eszpresszó készítése

Kávékészítés French press-szel

Kávé ABC - mindent a kávéról és készítéséről

Kávéitalok

 

 

Vissza a Kávézóna főoldalára.