Babkávé fajták

A babkávé cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és a Robuszta. Mindkét fajtának vannak variánsai, alfajtái és különböző nemesített kávék is léteznek, a legtöbb kávéfgyártó és -forgalmazó e két kávécserje termését dolgozza fel és értékesíti.

Magyarországon az élelmiszerüzletekben árult kávék döntő hányda csak robuszta fajtát tartlamaz.
Arabica

Az Arabica babkávé ízben és aromában felülmúlja a Robusztát, és jó hír a kávéínyenceknek hogy koffeintartalma is alacsonyabb, kb. fele-harmada a robuszta koffeintartalmának.

Az Arabica fajta nagy magasságban, kb. 1000-2000 m-en terem meg a trópusi égöv vulkánikus talajú, hegyvidéki tájain.

Kávécserje, babkávé

Az arabica kávészemek kevesebb savat is tartalmaznak, hosszan megmaradó, karamelles útóíze

Az arabica kávécserje érzékenyebb a környezeti körülményekre (hőmérséklet, csapadék) babkávéja emiatt is drágább mint a robuszta.

Az arabica fajtának is több változata van a legkeresettebb az ún. Peaberry melynek termése csak egy kávébabot tartalmaz (az össze többi kávécserjének két babbból áll a termése).

Peaberry babkávé, pörköletlen

Ez az egy bab is kicsi, és borsószem alakú (innen az elnevezés, mivel a Pea jelentése borsó) ellentétben a többi babkávéra jellemző ovális formával.

A különbőző íz és aromahatás kiemelése érdekében egyes variánsokat összekevernek, ilyen népszerű babkávé-keverék (angolul blend) a Mocha-Java, melyne a Mocha babkávé csokoládés felhangja kellmesen harmonizál a Java fűszeres testességével..

A világ babkávé termelésének kb. 60-70 %-a arabica.

Különleges babkávék a világ minden tájáról.


 

Robuszta

A robuszta kávécserjék sokkal igénytelenebbek és alacsonyabb magasságon (200-800 m) is megterem, valamit több termést hoz.

A robusta kávét az arabicánál alacsonyabb rendűnek tekintik kesenyés íze miatt. Emiatt a robuszta babkávé olcsóbb mint az arabica.

Az olcsó áruházi kávékínálat döntő többsége kízárólag robuszta kávéból áll.

Azért nem szabad a robuszta kávét teljesen leírni.A jól pörkölt robuszta babkávét arabica fajtákkal keverve (10-15%-ban) kíváló keverékek (blendek) készíthetők.

Az eszpresszó ismertetőjegyeként ismert vörösesbarna crema igazából csak megfelelő minőségű robuszta kávét is tartalmazó keverékből nyerhető.

Érdekes, hogy a világ egyik legdrágább kávéjaként ismert Idonéziában termő Kopi Luwak vagy Civet Coffee robuszta fajta.


 

Kapcsolódó Oldalak

Babkávé variánsok - a legnépszerűbb babkávék a világ minden pontjáról

A babkávé pörkölési szintjei

Eszpresszó készítése

Kávékészítés French press-szel

Kávé ABC - mindent a kávéról és készítéséről

Kávéitalok

 

Vissza a Kávézóna főoldalára.