Kávéitalok



Egy kis útmutató a kávéitalok kavalkádjában. Ha nem szeretnél tudatlanul ülni a kávézók itallapja felett vagy ne adj isten bambán nézni a pincérre miközben felsorolja az általuk kínált kávé különlegességeket, javaslom, hogy fusd végig az alábbi listát.


Olasz Kávéitalok

 

Eszpresszó - sötét, ún. olasz pörkölésű, finomra őrölt babkávéból készült 25-30 ml sűrű, krémes kávé, melyet az ún. espresso eljárással készítenek.

A jó eszpresszót krémes, vöröses-mogyoróbarna, cirmos hab az ún. "crema" koronázza.

Egy csésze eszpresszó

 

Doppio - dupla eszpresszó egy csészében, akinek egy kevés hogy beinduljon a nap

Ristretto - a kávé esszenciája, 20 ml-be összesűrítve

Americano - azoknak, akik kicsit "hígabban" szeretik az eszpresszót. Az eszpresszó erőteljességét ízlés szerinti mennyiségű forró víz hozzáadásával tompítjuk.

Persze nem célszerű túl sok vizet hozzáadni, hiszen elveszik a kávék jellegzetes íze. Az americano az ausztrál long black gyengébb változata.

hosszú kávé, cafe americano

 

Lungo - egy kicsit hosszabbra (kb. kétszeres mennyiségű vízzel) főzött eszpresszó, kb. 50 ml (egy jól elkészített eszpresszó kb. 25-30 ml). A francia megfelelője a café allongé, míg németül Verlangerter.

Mocha - eszpresszó, kb. 50 ml csokoládészirup vagy kakaó, forró tej tetején tejszínhabbal.

Cappuccino - krémes eszpresszó, habosított tej és tejhab kb. 1/3-1/3-1/3 arányú elegye. Az elnevezést a kapucinus szerzetesek öltözéke - sötétbarna csuha fehér csuklyával - ihlette.

Kapucsínó

 

Machiatto (mákkiáto)- eszpresszó, egy foltnyi tejhabbal a tetején, az elnevezés is innen ered, ugyanis a "macchiato" foltost jelent olaszul.

Macchiato

 

Latte Machiatto - eszpresszó kb. 2,5 dl meleg habosított tejjel és tejhabbal a tetején

Cafe Latte - 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, kb. 1 cm vastag tejhabbal a tetején

Cafe latte

 

 

Bécsi Jellegű Kávék


A bécsi jellegű kávék alapja közepesen pörkölt babkávéból készült feketekávé. A pörkölési mód innen kapta a "bécsi" elnevezést.

Melange - kávé, tej és tejszín keveréke (nincs tejszínhab a tetején, atejszínt az italba keverik bele)

Kapuziner - bécsi jellegű kávé tejszínhabbal, kakóporral megszórva

 

A Franciák Kávéja

Cafe au Lait - közepesen pörkölt, (francia pörkölésű) babkávéból készült kávé és meleg tej kb. 1-1 arányú elegye

 

Török Kávé

 

A finomra őrölt kávét hosszúnyelű sárgaréz edényben lassan, nyílt tűzön együtt főzik vízzel és cukorral (egy csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak).

Amikor felforr leveszik a tűzről, és keveset szétosztanak a csészékbe. A maradékot visszateszik és újból felforralják majd elosztják a csészékbe.

Török kávé

 

Jeges Kávé

 

Egy tikkasztó nyári napon valószínűleg nem egy forró kávéital álmaink ne továbbja.

A kávé szerlemeseinek a nagy melegben sem kell lemondaniuk kedvenc italukról, hiszen számtalan jeges kávé változatot kínálnak a kávéházak de otthon is kísérletezhetünk hideg kávés csodák elkészítésével.

Frappé

 

A magyar kávézók jeges kávéként általában forró kávéba tett vaníliafagyit kínálnak, mely inkább desszert mint ital.

Freddo - tört jégre öntött eszpresszó vagy kapucsínó

 

Ausztrál Kávéitalok

Long Black - eszpresszót főznek le forró vízbe.

Flat White - kedvelt kávéital Ausztráliában és Új-Zélandon, mely nagyon hasonló a latte-hoz: 1/3 eszpresszóhoz öntünk kicsivel kevesebb gőzölt tejet mintha latte-t készítenénk.

Az eszpresszóhoz öntés előtt a gőzölt tej habját óvatos mozdulatokkal (hasonlóan a tojásfehérje hab keveréséhez piskótatészta készítésénél) összekeverjük a tejjel.

 

A fehér tejhab és barna kávé e házassága kíválóan alkalmas művészi ábrák (szívecske, pillangó stb.), ún. latte art kialakítására.

Latte art eszpresszó




Kapcsolódó Oldalak

Kávédarálók típus és ár szerint.

Kávéfőzők, a kávéfőzés módjai

Kávékészítés French press-szel

Babkávé fajták

Babkávé variánsok

Különleges babkávék

A babkávé pörkölési szintjei.

 

Vissza a Kávézóna főoldalára.