Kávéitalok
Egy kis útmutató a kávéitalok kavalkádjában. Ha nem szeretnél tudatlanul ülni a kávézók itallapja felett vagy ne adj isten bambán nézni a pincérre miközben felsorolja az általuk kínált kávé különlegességeket, javaslom, hogy fusd végig az alábbi listát.
Olasz Kávéitalok
Eszpresszó - sötét, ún. olasz pörkölésű, finomra őrölt babkávéból készült 25-30 ml sűrű, krémes kávé, melyet az ún. espresso eljárással készítenek.
A jó eszpresszót krémes, vöröses-mogyoróbarna, cirmos hab az ún. "crema" koronázza.
|
|
Doppio - dupla eszpresszó egy csészében, akinek egy kevés hogy beinduljon a nap
Ristretto - a kávé esszenciája, 20 ml-be összesűrítve
Americano - azoknak, akik kicsit "hígabban" szeretik az eszpresszót. Az eszpresszó erőteljességét ízlés szerinti mennyiségű forró víz hozzáadásával tompítjuk.
Persze nem célszerű túl sok vizet hozzáadni, hiszen elveszik a kávék jellegzetes íze. Az americano az ausztrál long black gyengébb változata.
|
|
Lungo - egy kicsit hosszabbra (kb. kétszeres mennyiségű vízzel) főzött eszpresszó, kb. 50 ml (egy jól elkészített eszpresszó kb. 25-30 ml). A francia megfelelője a café allongé, míg németül Verlangerter.
Mocha - eszpresszó, kb. 50 ml csokoládészirup vagy kakaó, forró tej tetején tejszínhabbal.
Cappuccino - krémes eszpresszó, habosított tej és tejhab kb. 1/3-1/3-1/3 arányú elegye. Az elnevezést a kapucinus szerzetesek öltözéke - sötétbarna csuha fehér csuklyával - ihlette.

Machiatto (mákkiáto)- eszpresszó, egy foltnyi tejhabbal a tetején, az elnevezés is innen ered, ugyanis a "macchiato" foltost jelent olaszul.

Latte Machiatto - eszpresszó kb. 2,5 dl meleg habosított tejjel és tejhabbal a tetején
Cafe Latte - 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, kb. 1 cm vastag tejhabbal a tetején

Bécsi Jellegű Kávék
A bécsi jellegű kávék alapja közepesen pörkölt babkávéból készült feketekávé. A pörkölési mód innen kapta a "bécsi" elnevezést.
Melange - kávé, tej és tejszín keveréke (nincs tejszínhab a tetején, atejszínt az italba keverik bele)
Kapuziner - bécsi jellegű kávé tejszínhabbal, kakóporral megszórva
A Franciák Kávéja
Cafe au Lait - közepesen pörkölt, (francia pörkölésű) babkávéból készült kávé és meleg tej kb. 1-1 arányú elegye
Török Kávé
A finomra őrölt kávét hosszúnyelű sárgaréz edényben lassan, nyílt tűzön együtt főzik vízzel és cukorral (egy csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak).
Amikor felforr leveszik a tűzről, és keveset szétosztanak a csészékbe. A maradékot visszateszik és újból felforralják majd elosztják a csészékbe.
|
|
Jeges Kávé
Egy tikkasztó nyári napon valószínűleg nem egy forró kávéital álmaink ne továbbja.
A kávé szerlemeseinek a nagy melegben sem kell lemondaniuk kedvenc italukról, hiszen számtalan jeges kávé változatot kínálnak a kávéházak de otthon is kísérletezhetünk hideg kávés csodák elkészítésével.
|
|
A magyar kávézók jeges kávéként általában forró kávéba tett vaníliafagyit kínálnak, mely inkább desszert mint ital.
Freddo - tört jégre öntött eszpresszó vagy kapucsínó
Ausztrál Kávéitalok
Long Black - eszpresszót főznek le forró vízbe.
Flat White - kedvelt kávéital Ausztráliában és Új-Zélandon, mely nagyon hasonló a latte-hoz: 1/3 eszpresszóhoz öntünk kicsivel kevesebb gőzölt tejet mintha latte-t készítenénk.
Az eszpresszóhoz öntés előtt a gőzölt tej habját óvatos mozdulatokkal (hasonlóan a tojásfehérje hab keveréséhez piskótatészta készítésénél) összekeverjük a tejjel.
A fehér tejhab és barna kávé e házassága kíválóan alkalmas művészi ábrák (szívecske, pillangó stb.), ún. latte art kialakítására.
|
|
Kapcsolódó Oldalak
Kávédarálók típus és ár szerint.
Kávéfőzők, a kávéfőzés módjai
Kávékészítés French press-szel
Babkávé fajták
Babkávé variánsok
Különleges babkávék
A babkávé pörkölési szintjei.
Vissza a Kávézóna főoldalára.