Crema

A Jó Eszpresszó Védjegye


A jó crema olajosan tapad a csésze oldalához, és kortyolásnál szinte felkúszik a nyelvünkre és szájpadlásunkra elárasztva a ízlelőbimbóinkat a kávé édességével, aromájával.

Igazi eszpresszó, a vörösesbarna cremával

 

A crema a benne rejlő olajok révén hozzátapad nyelvünkhöz, szájpadlásunkhoz sokáig megőrízve a kávé ízét szánkban.

Az olajokon kívűl a crema a kávébab protein- és a forró víz által karamelizált cukortartalmát ( formában) is tartalmazza.

Ha az elkészített eszpresszónk tetején nincs vörösesbarna, bársonyos krémes-hab akkor bizony az a főzet (bár a főzet és főzés szavakat nem szívesen használom eszpresszó esetében, hiszen az a jó ha nem főzzük a kávét, de a változatosság kedvéért néha muszáj a "készítés" vagy "kávé" helyett más kifejezést beszúrni) akkor nem jól sikerült.

A barista iskolákban az ilyen főzetet kiöntik és addig gyakoroltatják a barista-jelöltekkel az eszpresszókészítés művészetét, amíg álmukból felébresztve is tökéletes cremával rendelkező eszpresszót készítenek.

 

Mi Szükséges a Jó Eszpresszó Cremához?


Megfelelő minőségű kávé
- az eszpresszógépekhez ajánlott kávék nem mindegyikével lehet szép cremával rendelkező eszpresszót készíteni.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy az alacsonyabb rendűnek tekintett robuszta babkávét megfelelő (max. 15 %-ban) arányban tartalmazó keverékek jó cremát adnak. Természetesen kiváló minőségű robuszta babkávénak kell lennie.

  • Megfelelő finomságú (ún. eszpresszó minőségű) őrlés

Ha szeretjük a krémes eszpresszót és gyakran szeretnénk elkészíteni otthon vásároljunk jó minőségű kávédarálót (kb. 30 000 Ft-tól kezdődnek az eszpresszó minőséget tudó darálók).

Ha túl durva az őrlés a forró víz csak átszalad a kávészemek között, híg, fekete löty lesz az eredmény. Persze túl lisztesnek sem szabad lenni az őrleménynek mert nem engedi át a forró vizet.

  • Tömörítés (angolul tamping):

Az eszpresszógép szűrőjébe adagolt, őrölt kávét (ált. két púpozott adagolókanályni -7-9 g- mennyiség) a szűrő átmérőjének megfelelő méretű tömörítőeszközzel, barista szakszóval tamper-rel vízszintesre kell simítani, majd kellő erővel tömöríteni kell (a szakirodalom szerint 13-20 kg erővel) az őrleményt.

A jól tömörített, kompakt kávé megfelelő ellenállást biztosít a rajta keresztül áramló forró vízzel szemben, kellő ideőtartamú extrakciót biztosítva.

  • A víz megfelelő hőmérséklete

Ahhoz, hogy a kávé cukortartalma karamellizálódjon 90-96 °C-os vízzel kell érintkeznie megfelelő hosszú ideig. A legtöbb eszpresszógépnél a forró vízhőmérséklete gyárilag beállított érték.

Eszpresszógép vásárlásánál igyekezzünk olyan gépet venni, melynek kazánja jó hőtartó képességű rézből készült.

Az eszpresszógépet és a még üres, tiszta szűrőtartót mindig melegítsük elő.

 

  • Megfelelő nyomás

 

Az eszpresszógépnek kellő nyomással kell átpréselnie a forró vizet a tömörített kávén. Az olcsóbb eszpresszógépek általában 9 bar-t tudnak,de az igazi, krémes eszpresszóhoz 15 bar-os kávéfőzőre lesz szükségünk.


 

Kapcsolodó Oldalak

Kávéfőzés módjai, kávéfőző típusok

Kávédarálók

Kávékészítés French Press-ben

Kávéfőző-vásárlás

Babkávé fajták

Babkávé variánsok - a legnépszerűbb babkávék a világ minden pontjáról

Különleges babkávék

A babkávé pörkölési szintjei

 

Vissza a Kávézóna főoldalára.