Végre alkalmunk nyílt megkóstolni a híres Jamaica Blue Mountain kávét.  Jamaica szigetének keleti csücskén a kékes színű ködpárába burkolózó hegyekben termő kávé a világon az egyik legdrágább. (Pörkölve kb. 90 000 Ft /1 kg a Semiramisnál.). Árban csak a Kopi Luwak és Panamában lévő Hacienda La Esmeralda ültetvény kávéja (Geisha varietal) előzi meg.

A Jamaica Blue Mountain kávé magas árát a a kis mennyiségnek köszönheti (ennek is több mint 70%-át Japán vásárolja fel).  A jamaicai kávéfeldolgozó ipar szigorúan szabályozza mely termőhelyekről származó kávé viselheti a “Blue Mountain” elnevezést, illetve az is feltétel hogy a kávé 1800 méter feletti magasságban teremjen. Ennek ellenére a években rengeteg hamisítvány jelent meg a piacon.

Az  általunk kóstolt kávé a Blue Mountain terület közepén elhelyezkedő Clydesdale ültetvényről származik.

A kávéültetvényt a brit Dr. Colin McClarty alapította az 1700-as években. A terület gyorsan híressé vált különleges minőségű kávéjáról, melyet a 18. század végén már nagy mennyiségben külföldre exportáltak.

Az eredeti farm ma már nem működik (a megmaradt épületeket a jamaikai kormánya a Nemzeti Örökség részévé nyilvánította), de a Clydesdale területen élők a mai napig kiváló minőségű arabika kávét (Typica) termelnek.

Akik már kóstolták a Jamaica Blue Mountaint azok egy kiegyensúlyozott, bársonyosan édes, kellemes ízvilágú kávénak jellemezték.

A brit Has Bean alapítója Stephen Leighton fenyő és szantálfa jegyeit is azonosította a kóstolás során.

A sok “hype” után bevallom egy kicsit csalódás volt számunkra mind az eszpressó, mind az Aeropressben elkészített változat (pörkölés után 5 nappal próbáltuk ki mindkét elkészítési módot) . Az igaz, hogy egy tényleg kienysúlyozott ízvilágú kávé; se nem túl édes, se nem túl élénk,  minden  a helyén van.  Egy kellemes kávé izgalmak nékül.

Itt és most! A vélemény szent, a hozzászólás szabad!

Hozzászólás beküldéséhez belépés szükséges. Belépés »