Archívum: “Eszpresszó” kategória

Tegnap végre elérkezett a hetek óta várt első randevúm Silvia-val. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű eset, de reménykedtem, hogy idővel kiismerem és életem megbecsült részévé válik.

Valóban, a Saeco Gran Crema (mellyel egyébként nagyon jó, krémes eszpresszókat készítettem) után Rancilio Silvia teljesen más hozzállást kíván. Olyan mintha egy Toyota-ról Lexusra vált az ember (bár ehhez még nem volt és jó darabig nem is lesz szerencsém, csak érzékeltetni szeretném a kategória váltást eszpresszógép esetében).

Íme ismerkedésünk első eredményei:

Eszpresszó Rancilio Silvia-val

Eszpresszó Rancilio Silvia-val

És a crema csak jön….

Eszpresszó Rancilio Silvia-val

….és még mindig jön.

 

Azt azért hozzá kell tennem, hogy tegnapi pörkölésű Brazil Santos Peaberry-t, a kávés körökben elismert Fazenda de Lagoa kis ültetvény kávéját használtam.

 

Zöld Kávé Brazil santos Peaberry

 

Comments 6 hozzászólás »

Az ínyenc kávék kedvelői már biztos sokat hallottak, sőt jo páran valószínűleg meg is kóstolták már a Hawaii-n termő Kona kávét. Én is csak arra vártam, hogy vegyek egy minőségi kávéőrlőt (Iberital Challenge).

Az ilyen drága és jó kávét mindenképp érdemes tisztességesen, eszpresszó minőségűre megőrölni (kérésre egyébként a boltban megőrlik).

Tegnap ellátogattam a Qawa Kft. kávézójába és kávé szaküzletébe, a Balzac Café-ba (Budapest, Balzac utca 44/b., XIII: kerület).

A kávézó szerintem a főváros egyik leghangulatosabb helye, ahol a kávé minősége és kávézás megfelelő hangulatának megteremtése áll a középpontban, de erről majd részletesebben egy másik bejegyzésben lesz szó.

Vettem 125 g Kona Babkávét (3600 Ft) és siettem haza, hogy minél előbb készíthessek magamnak egy eszpresszót belőle (hogy addig kibírjam, a kávézóban azért bedobtam egy kitűnő kapucsínót).

Hawaii Kona babkávé

Szép, egyenletes nagyságú Kona kávészemek

A Qawa weboldalán ezt írják a Konáról:

“Lágy, mérsékelt savasság, közepes testesség, finom, fűszeres aroma jellemzik. Íze kicsit a fahéjra emlékeztet.”

Külföldi oldalakon a következő jelzőket használják a Kona-val kapcsolatban “sweet” (édes), “balanced with a hint of spice” (kiegyensúlyozott, enyhén fűszeres), “mellow” (lágy), “mild” (könnyű).

Ezek után nagy várakozással kóstoltam bele az eszpresszómba.

Espresso Hawaii Kona kávéból

Tényleg egy édes, könnyű kávé, én szinte semmi savasságot nem éreztem, a fahéj ízét pedig végkép nem tudtam felfedezni, bár lehet, hogy bennem van a hiba.

Kevésbé krémes mint azok a kávék, melyeket az elmúlt napokban ittam (pl. Manuel Cappricio), de azért szépen látszik a crema a csésze oldalára felkúszva.

Délután kipróbáltam French press-ben elkészítve is. Eddig a legaromásabb kávét French press-ben a Gloria Jeans kávébolt-lánc Hawaii Gold keverékéből (200g 1900 Ft) készítettem. Kíváncsi voltam a Kona lekörözi-e olcsóbb utánzatát.

Hawaii Kona French press-ben

A kávé finom volt, de semmi különlöges benyomást nem tett rám. Más kávéból is készítettem már ugyanilyen finom feketét French press-ben. Ugyanazokat tudom elmondani, mint az eszpresszónál: lágy, kiegyensúlyozott, lekerekített ízvilág.

A Gloria Jeans Hawaii Gold-ja szerintem felülmúlja a Konát aromában és ízvilágban és nem utoslósorban az ára is kedvezőbb.

Egyéb Különleges Babkávék.

Comments 1 hozzászólás »

A hétvégén vettünk egy Iberital Challenge kávéőrlőt (ára 35 000 Ft) és most már a gyakorlatban is látom, hogy egy jó őrlő tényleg elengedhettelen a krémes eszpresszó készítéséhez. Annak idején sajnos elkapkodtuk az őrlő vásárlást és egy Krups gépet választottunk ( ára kb. 8000 Ft) .

Iberital Challenge vs Krups kávéőrlő

A két őrlő nemcsak méretbeli nagyságban különbözik hanem a kávéőrlés minőségében is. Természetesen a minőségi őrlő minőségi babkávét kívánt, így felbontottunk egy csomag Manuel Cappriciot.

Manuel Cappricio babkávé

Míg a Krups a legfinomabb őrlési fokozatra állítva sem produkált az eszpresszó készítéséhez szükséges finomságú őrölt kávét az Iberital Challenge olyan finomra őrölte a babkávét, hogy kevesebb mennyiségű őrlemény enyhe tömörítésével tökéletes krémkávét készítettünk.

Krémkávé Manuel Capriccio kávéból

Iberital Challenge+Manuel Cappricio kávé + Saeco Gran Crema eszpresszógép = nektárszerűen sűrű eszpresszó, bársonyos cremával a tetején

Comments 2 hozzászólás »