Archívum: “Ezt főztem ma!” kategória

Nem ez nem egy őszi gyümölcs kenyér receptjének részlete :)

Ez bizony egy újabb szerzeményem ízvilága. Az utóbbi időben elég sok gyümölcsös kávét kóstoltam, volt ami bejött, de volt ami egyáltalán.
NICARAGUA FINCA LOS MILIGROS 2012 ez bizony nagyon bejött. Furcsa módon pörkölés utáni azonnali főzet rögtön hozza ezeket az ízjegyeket és tartja is úgy 3 napig, utána az ízek szépen lassan eltűnnek.

Furcsa mintha kávé ízű gyümölcslét inna az ember, meglepő  de nagyon finom. Eszpresszónak kiváló, hosszú kávénak azonban átlagos. Az ilyen gyümölcsös kávék hosszú kávénál jobban domborítják a gyümölcsös jegyeiket, hát ennél egyáltalán nem. Egyértelműen eszpresszónak való!! Megkockáztatom azért ez egy kicsit csajos kávé ;) )))

Comments Nincs hozzászólás »

Az afrikai kávékat fenntartással fogadom, mivel elég savak és azt nem szeretem. Most hogy itt a kánikula egy jó citromos limonádé vagy egy vasárnap ebéd utáni kiülős kisfröccs savassága azonban kifejezetten jól esik. Az Ethiopia Yirgacheffe virágos illatú üde citrusos kávé markáns étcsokis gyorsan lecsengő utóízzel. Bevallom, hogy eszpresszó párti vagyok, a hosszú kávéktól kiráz a hideg. Nyilván a kontinentális reggelik mellett önkiszolgáló borzalmas löttyök emléke miatt, amiben több volt a cikória, pörkölt árpa mint kávé, de a napokban új “kávéfőző készülékkel” ismerkedtem meg, amivel bizony nagyon finom hosszú kávékat lehet készíteni, ami még nekem rövid kávésnak is meglepetést okozott.

Ez a “készülék” az AEROPRESS többet inkább egy bővebb bejegyzésben írok róla, előzetesen annyi hogy egy kézi készülék, hasonló a Frenchpresshez, de finomabb szűrővel.

Az Ethiopia Yirgacheffe eszpresszónak nekem igazán átlagosnak tűnt, a korábban felsorolt ízjegyek szinte kiérezhetetlenek voltak, viszont AEROPRESS-el készítve fordult a kocka, a kávé megmutatta rejtett tartalékait :)

Ha reggeli kávénak nem is felel meg, de egy meleg nyári napon igazi üdítő kávénak bármikor elfogadnám! :)

 

Comments Nincs hozzászólás »

Ilyen nincs is?! DE VAN!

Sikerült pár különleges kávémintát szereznem (úgyhogy a közel jövőben lesz miről írni)

Indonesia Sidikalang a kávé neve, gyorsan pörköltem is egy adagot. Tudom hogy pár napig illene pörkölés után pihentetni, de nem bírtam ki hogy ne kóstoljak meg egy csészével.

Aki szereti az édeskés, kiegyensúlyozott gyümölcsös kávékat az kedvelni fogja. A kávé első kóstolásra kicsit fanyar, amíg a cukor fel nem olvad, aztán előbújik belőle a zöldalma íz. Tényleg, furcsa de nagyon jó. Az etiop sidamo a maga bogyós gyümölcsösségével is egy unikum, de ez a tömény zöld alma ízű kávé szerintem igazi kuriózum. A kávé nem ízesített, hanem magától ilyen :)

Comments Nincs hozzászólás »

Az én  TOP3-ból az egyik. (Jamaican Blue Mountain – Kopi Luwak – Hawaiian Kona)

Amerikából rendeltem (ebay) mert így kevesebb mint felébe kerül mint itthon (szállítással). Igaz az egyik csomag elveszett útközben (thank you hungarian Posta),de az eladó küldött pótlást. Az első pörkölést gyakorlatilag pár nap alatt megittuk :)

A kávé virágos gyümölcsös ízjegyeket hordoz karakteres karamell utóízzel. Jómagam eszpresszó párti vagyok és szeretem az édes kávékat, úgyhogy ez telitalálat volt. Meglepetésemre nem az eszpresszó a legjobb belőle és nem is a kapucsínó, hanem Frenchpressben készített mondjuk “hosszúkávé” . Mintha ezt a kávét direkt erre teremtették volna. A karamelles utóízt megelőzően itt sokkal jobban kijönnek a virágos gyümölcsös jegyek.

Comments Nincs hozzászólás »

Mostanában több féle kávét pörköltem, volt hogy csak egy fajtát, hogy kiismerjem az ízjegyeit, de volt olyan is hogy blendet. Hogy hogy nem 3 pörkölésből is maradt némi kávém, mert nem szoktam megvárni, hogy elfogyjon a régi hanem már pörkölöm is az újat amit persze azonnal meg is kell kóstolnom,

Szóval volt 3féle “maradékom” amitől hogy megszabaduljak egyszerre ledaráltam és lefőztem. Egy nagyon komplex teljesen kiegyensúlyozott karakteres de mégis gyümölcsös, csokis mokkás kávé lett belőle. Nem vártam sokáig ahogy megittam a főzetet egyből nekiláttam a véletlen-blend kikeverésének, és sikerült is. lepörköltem két adaggal, mert nagyon fogy…:)

És hogy mi van a keverékben: HAWAI KONA (mire bejegyzést írtam volna róla megittam az összeset, úgyhogy erről később, ETIOP SIDAMO (lásd korábbi bejegyzés), Brazil, Kolumbia, Indonéz Cherry Parchment (imádom ezt a robusztát szép vöröses árnyalatot ad a cremának)

Végezetül pár kép:

Comments 2 hozzászólás »