Archívum: “Különleges kávék” kategória

Nem ez nem egy őszi gyümölcs kenyér receptjének részlete :)

Ez bizony egy újabb szerzeményem ízvilága. Az utóbbi időben elég sok gyümölcsös kávét kóstoltam, volt ami bejött, de volt ami egyáltalán.
NICARAGUA FINCA LOS MILIGROS 2012 ez bizony nagyon bejött. Furcsa módon pörkölés utáni azonnali főzet rögtön hozza ezeket az ízjegyeket és tartja is úgy 3 napig, utána az ízek szépen lassan eltűnnek.

Furcsa mintha kávé ízű gyümölcslét inna az ember, meglepő  de nagyon finom. Eszpresszónak kiváló, hosszú kávénak azonban átlagos. Az ilyen gyümölcsös kávék hosszú kávénál jobban domborítják a gyümölcsös jegyeiket, hát ennél egyáltalán nem. Egyértelműen eszpresszónak való!! Megkockáztatom azért ez egy kicsit csajos kávé ;) )))

Comments Nincs hozzászólás »

A híres “Mokka-Jáva” keverék egyik összetevője.

2000-2100 m magasan terem, kicsi zömök bab terméssel Yemen – Bani Matar régiójából. Ez Yemen leghíresebb kávéja amit összesen 7700 hektáron termesztenek, kis szétdarabolt családi birtokokon. Évszázadok alatt mit sem változott a feldolgozás folyamata, a gyümölcshúst hagyják rászáradni a babokra, majd hántolják.

Sötétre pörkölve jönnek ki az igaz ízei, főbb ízjegyeiben megjelenik a bőr, a dohány, nagy testesség és a hosszú utóíz. Igazi kávé kuriózum, ami keverés nélkül is annyi komplexitást hordoz magában hogy bárhol megállja a helyét. Nálam nagyon hamar elfogyott az első pörkölés, kénytelen voltam sűrűn kóstolgatni :)

Comments 1 hozzászólás »

Végre alkalmunk nyílt megkóstolni a híres Jamaica Blue Mountain kávét.  Jamaica szigetének keleti csücskén a kékes színű ködpárába burkolózó hegyekben termő kávé a világon az egyik legdrágább. (Pörkölve kb. 90 000 Ft /1 kg a Semiramisnál.). Árban csak a Kopi Luwak és Panamában lévő Hacienda La Esmeralda ültetvény kávéja (Geisha varietal) előzi meg.

A Jamaica Blue Mountain kávé magas árát a a kis mennyiségnek köszönheti (ennek is több mint 70%-át Japán vásárolja fel).  A jamaicai kávéfeldolgozó ipar szigorúan szabályozza mely termőhelyekről származó kávé viselheti a “Blue Mountain” elnevezést, illetve az is feltétel hogy a kávé 1800 méter feletti magasságban teremjen. Ennek ellenére a években rengeteg hamisítvány jelent meg a piacon.

Az  általunk kóstolt kávé a Blue Mountain terület közepén elhelyezkedő Clydesdale ültetvényről származik.

A kávéültetvényt a brit Dr. Colin McClarty alapította az 1700-as években. A terület gyorsan híressé vált különleges minőségű kávéjáról, melyet a 18. század végén már nagy mennyiségben külföldre exportáltak.

Az eredeti farm ma már nem működik (a megmaradt épületeket a jamaikai kormánya a Nemzeti Örökség részévé nyilvánította), de a Clydesdale területen élők a mai napig kiváló minőségű arabika kávét (Typica) termelnek.

Akik már kóstolták a Jamaica Blue Mountaint azok egy kiegyensúlyozott, bársonyosan édes, kellemes ízvilágú kávénak jellemezték.

A brit Has Bean alapítója Stephen Leighton fenyő és szantálfa jegyeit is azonosította a kóstolás során.

A sok “hype” után bevallom egy kicsit csalódás volt számunkra mind az eszpressó, mind az Aeropressben elkészített változat (pörkölés után 5 nappal próbáltuk ki mindkét elkészítési módot) . Az igaz, hogy egy tényleg kienysúlyozott ízvilágú kávé; se nem túl édes, se nem túl élénk,  minden  a helyén van.  Egy kellemes kávé izgalmak nékül.

Comments Nincs hozzászólás »

Gyerekkorunkból biztosan sokan emlékeztek a KROWKA vajkaramellára, na ez ugyanaz kávéban :)

Nagyon finom, komplex, kiegyensúlyozott  savtartalommal, egy  olajos lefolyású karamell bomba. Állítólag némi “black cherry”-t is lehet benne érezni. Én nem éreztem, mindent elnyomott a karamella. Kár hogy a Cubám elfogyott (nem baj jött új szállítmány csak más ültetvényről), mert szívesen házasítanám a kettőt :)

Az ültetvény Ernesto Mednez tulajdonában El Salvador területén a Santa Ana vulkán lankáin terül el, csodálatos termőtalajon. (a szőlőnek is jót tesz a vulkáni talaj :)

Nem bírtam tovább várni: 1 hetes pörkölés csapolás közben.

Kremája világos mogyoróbarna eszpresszóként. Kapucsínónak is kiválóan megállja a helyét!

Comments Nincs hozzászólás »

A napokban feléltem az utolsó adagot a meglévő Cubámból. Érdekes eddig magában soha nem pörköltem, hanem mindig “ízesítőként” adtam a keverékeimhez ami narancsos fűszerességet adott a kávénak. Magában pörkölve furcsa új dolgokkal szembesültem. A kávé pörkölésekor a második crack kezdetén az első olajcsepp megjelenésekor leállítottam a pörkölést. (Nem szeretem igazán az olajos pörkölést) De már ekkor késő volt, pár másodperc alatt a kávé olajban úszott. A kávéról annyit tudok, hogy tavaly október és november között szüretelték, mosták és napon szárították

Kifejezetten kellemes testes eszpresszót lehet belőle főzni aminek erős pörkölt földimogyoró íze van meg egy kis fekete bors.

Comments Nincs hozzászólás »