Archívum: “French press” kategória

Az ínyenc kávék kedvelői már biztos sokat hallottak, sőt jo páran valószínűleg meg is kóstolták már a Hawaii-n termő Kona kávét. Én is csak arra vártam, hogy vegyek egy minőségi kávéőrlőt (Iberital Challenge).

Az ilyen drága és jó kávét mindenképp érdemes tisztességesen, eszpresszó minőségűre megőrölni (kérésre egyébként a boltban megőrlik).

Tegnap ellátogattam a Qawa Kft. kávézójába és kávé szaküzletébe, a Balzac Café-ba (Budapest, Balzac utca 44/b., XIII: kerület).

A kávézó szerintem a főváros egyik leghangulatosabb helye, ahol a kávé minősége és kávézás megfelelő hangulatának megteremtése áll a középpontban, de erről majd részletesebben egy másik bejegyzésben lesz szó.

Vettem 125 g Kona Babkávét (3600 Ft) és siettem haza, hogy minél előbb készíthessek magamnak egy eszpresszót belőle (hogy addig kibírjam, a kávézóban azért bedobtam egy kitűnő kapucsínót).

Hawaii Kona babkávé

Szép, egyenletes nagyságú Kona kávészemek

A Qawa weboldalán ezt írják a Konáról:

“Lágy, mérsékelt savasság, közepes testesség, finom, fűszeres aroma jellemzik. Íze kicsit a fahéjra emlékeztet.”

Külföldi oldalakon a következő jelzőket használják a Kona-val kapcsolatban “sweet” (édes), “balanced with a hint of spice” (kiegyensúlyozott, enyhén fűszeres), “mellow” (lágy), “mild” (könnyű).

Ezek után nagy várakozással kóstoltam bele az eszpresszómba.

Espresso Hawaii Kona kávéból

Tényleg egy édes, könnyű kávé, én szinte semmi savasságot nem éreztem, a fahéj ízét pedig végkép nem tudtam felfedezni, bár lehet, hogy bennem van a hiba.

Kevésbé krémes mint azok a kávék, melyeket az elmúlt napokban ittam (pl. Manuel Cappricio), de azért szépen látszik a crema a csésze oldalára felkúszva.

Délután kipróbáltam French press-ben elkészítve is. Eddig a legaromásabb kávét French press-ben a Gloria Jeans kávébolt-lánc Hawaii Gold keverékéből (200g 1900 Ft) készítettem. Kíváncsi voltam a Kona lekörözi-e olcsóbb utánzatát.

Hawaii Kona French press-ben

A kávé finom volt, de semmi különlöges benyomást nem tett rám. Más kávéból is készítettem már ugyanilyen finom feketét French press-ben. Ugyanazokat tudom elmondani, mint az eszpresszónál: lágy, kiegyensúlyozott, lekerekített ízvilág.

A Gloria Jeans Hawaii Gold-ja szerintem felülmúlja a Konát aromában és ízvilágban és nem utoslósorban az ára is kedvezőbb.

Egyéb Különleges Babkávék.

Comments 1 hozzászólás »

Tegnap délután egy hosszabb áramszünet rákényszerített, hogy elővegyem a French press-szünket.

Mivel a Caffé Don Cortez Blue Mountain kávé egy kissé durvább az eszpresszógépekhez előírt finom szemcseméretnél, gondoltam kipróbálom milyen kávé készíthető belőle French Press-ben.

A tiszta üvegedénybe két evőkanál őrölt kávét tettem.

Kávékészítés French press-ben

Majd ráöntöttem kb. 2.5 dl Britta kancsóval szűrt forró vizet

Kávékészítés French press-ben, forró, szűrt víz ráöntése az őrölt kávéra

A fedelet (mely a szűrőt és a dugattyút is tartalmazza) ráhelyeztem az edény tetejére. Kb. 1 perc után levettem a fedelet és megkevertem az elegyet.

Kávékészítés French press-ben

A szűrő lenyomása előtt szépen látszott a vörösesbarna, krémes hab (sajnos a kávé kitöltésekor ez a hab eltünt, a Gloria Jean’s Hawaii Gold kávénál a csészében is ott volt még a hab)

A fedelet visszahelyezve újabb 2-2.5 percet vártam, hogy a forró víz tegye a dolgát, majd a dugattyú óvatos lenyomásával a zaccot az üvegedény aljára nyomtam és egy előmelegített porceláncsészébe kitöltöttem a kávét.

Íme az eredmény:

Kávékészítés French press-ben, Don cortez Blue Mountain kávéból

Egy kellemes délutáni kávé, hosszantartó, enyhén füstös utóízzel.

Kávékészítés French press-ben, lépésről lépésre.

 

Comments 1 hozzászólás »