Archívum: “Nincs kategorizálva” kategória

Comments Nincs hozzászólás »

Kénytelen vagyok erre a kis kitérőre. A Zöldalmás kávé után olvastam a Facebookon, hogy egyesek a ” kávéízű kávét” szeretik, és meg nem innának olyan borzadályt, aminek nem kávé íze van. Van egy rossz hírem, sokkal rosszabbakat is megisznak, csak nem tudnak róla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezdjük az elején.

A kávé hasonlít a borhoz. Ugyanúgy, ahogy a borból is megkülönböztetünk különféle fajtákat, attól függően, hogy milyen szőlőfajtából vagy fajtákból áll össze. A kávénál is hasonló a helyzet. Mégsem mondunk olyant, hogy én a “borízű bort” kedvelem.

A kávészemek hasonlóak a szőlőszemekhez, abban a tekintetben, hogy a fajta, a talaj, termőterület, a klíma stb. határozza meg az alap íz tulajdonságait. A kávészemekből pörkölés után készült főzet ezeket az ízjegyeket tükrözi vissza, mint a bornál a szőlő ízjegyeit.

Biztos Ti is jókat mosolyogtok, amikor egy sommelier magyarázza, hogy ebben a borban “vanília, narancs és étcsokoládé” jegyeket érez, mégsem mindenki arra gondol, hogy vanília ízű bort fog inni.

A kávénál is ugyan ez a helyzet; a kávé ízjegyei a “főzetben” kiérezhetőek, nem élesen elütő hanem a kávé ízével harmonizáló ízek ezek, melyek a kávé saját ízei, harmonikus egységet alkotva. Néha meglepő, néha furcsa, gyakran ismerős, de mégis finom és egyedi ízek jönnek elő egy-egy kávé fajta kóstolásakor, mindig tartogatva valami meglepetést.

 

Comments Nincs hozzászólás »