Archívum: Szerzők szerint

Comments Nincs hozzászólás »

Nem ez nem egy őszi gyümölcs kenyér receptjének részlete :)

Ez bizony egy újabb szerzeményem ízvilága. Az utóbbi időben elég sok gyümölcsös kávét kóstoltam, volt ami bejött, de volt ami egyáltalán.
NICARAGUA FINCA LOS MILIGROS 2012 ez bizony nagyon bejött. Furcsa módon pörkölés utáni azonnali főzet rögtön hozza ezeket az ízjegyeket és tartja is úgy 3 napig, utána az ízek szépen lassan eltűnnek.

Furcsa mintha kávé ízű gyümölcslét inna az ember, meglepő  de nagyon finom. Eszpresszónak kiváló, hosszú kávénak azonban átlagos. Az ilyen gyümölcsös kávék hosszú kávénál jobban domborítják a gyümölcsös jegyeiket, hát ennél egyáltalán nem. Egyértelműen eszpresszónak való!! Megkockáztatom azért ez egy kicsit csajos kávé ;) )))

Comments Nincs hozzászólás »

Az afrikai kávékat fenntartással fogadom, mivel elég savak és azt nem szeretem. Most hogy itt a kánikula egy jó citromos limonádé vagy egy vasárnap ebéd utáni kiülős kisfröccs savassága azonban kifejezetten jól esik. Az Ethiopia Yirgacheffe virágos illatú üde citrusos kávé markáns étcsokis gyorsan lecsengő utóízzel. Bevallom, hogy eszpresszó párti vagyok, a hosszú kávéktól kiráz a hideg. Nyilván a kontinentális reggelik mellett önkiszolgáló borzalmas löttyök emléke miatt, amiben több volt a cikória, pörkölt árpa mint kávé, de a napokban új “kávéfőző készülékkel” ismerkedtem meg, amivel bizony nagyon finom hosszú kávékat lehet készíteni, ami még nekem rövid kávésnak is meglepetést okozott.

Ez a “készülék” az AEROPRESS többet inkább egy bővebb bejegyzésben írok róla, előzetesen annyi hogy egy kézi készülék, hasonló a Frenchpresshez, de finomabb szűrővel.

Az Ethiopia Yirgacheffe eszpresszónak nekem igazán átlagosnak tűnt, a korábban felsorolt ízjegyek szinte kiérezhetetlenek voltak, viszont AEROPRESS-el készítve fordult a kocka, a kávé megmutatta rejtett tartalékait :)

Ha reggeli kávénak nem is felel meg, de egy meleg nyári napon igazi üdítő kávénak bármikor elfogadnám! :)

 

Comments Nincs hozzászólás »

A híres “Mokka-Jáva” keverék egyik összetevője.

2000-2100 m magasan terem, kicsi zömök bab terméssel Yemen – Bani Matar régiójából. Ez Yemen leghíresebb kávéja amit összesen 7700 hektáron termesztenek, kis szétdarabolt családi birtokokon. Évszázadok alatt mit sem változott a feldolgozás folyamata, a gyümölcshúst hagyják rászáradni a babokra, majd hántolják.

Sötétre pörkölve jönnek ki az igaz ízei, főbb ízjegyeiben megjelenik a bőr, a dohány, nagy testesség és a hosszú utóíz. Igazi kávé kuriózum, ami keverés nélkül is annyi komplexitást hordoz magában hogy bárhol megállja a helyét. Nálam nagyon hamar elfogyott az első pörkölés, kénytelen voltam sűrűn kóstolgatni :)

Comments 1 hozzászólás »

Kénytelen vagyok erre a kis kitérőre. A Zöldalmás kávé után olvastam a Facebookon, hogy egyesek a ” kávéízű kávét” szeretik, és meg nem innának olyan borzadályt, aminek nem kávé íze van. Van egy rossz hírem, sokkal rosszabbakat is megisznak, csak nem tudnak róla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezdjük az elején.

A kávé hasonlít a borhoz. Ugyanúgy, ahogy a borból is megkülönböztetünk különféle fajtákat, attól függően, hogy milyen szőlőfajtából vagy fajtákból áll össze. A kávénál is hasonló a helyzet. Mégsem mondunk olyant, hogy én a “borízű bort” kedvelem.

A kávészemek hasonlóak a szőlőszemekhez, abban a tekintetben, hogy a fajta, a talaj, termőterület, a klíma stb. határozza meg az alap íz tulajdonságait. A kávészemekből pörkölés után készült főzet ezeket az ízjegyeket tükrözi vissza, mint a bornál a szőlő ízjegyeit.

Biztos Ti is jókat mosolyogtok, amikor egy sommelier magyarázza, hogy ebben a borban “vanília, narancs és étcsokoládé” jegyeket érez, mégsem mindenki arra gondol, hogy vanília ízű bort fog inni.

A kávénál is ugyan ez a helyzet; a kávé ízjegyei a “főzetben” kiérezhetőek, nem élesen elütő hanem a kávé ízével harmonizáló ízek ezek, melyek a kávé saját ízei, harmonikus egységet alkotva. Néha meglepő, néha furcsa, gyakran ismerős, de mégis finom és egyedi ízek jönnek elő egy-egy kávé fajta kóstolásakor, mindig tartogatva valami meglepetést.

 

Comments Nincs hozzászólás »